Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint. Elfogadom
Termékek Menü
Jelenleg itt jársz: > Kezdőlap >

Miért ugatnak a kutyák egyes emberekre, és másokra miért nem

Miért ugatnak a kutyák egyes emberekre, és másokra miért nem

Miért ugatnak a kutyák egyes emberekre, és másokra miért nem

Gyakran előfordul, hogy a kutyák résen vannak, amikor új emberrel találkoznak. Ez az éberség azonban nem minden kutyánál okoz egyforma reakciót: vannak, akik azonnal morogni és ugatni kezdenek, míg mások csak állnak és nem csinálnak semmit. Az ismeretlen személyre adott reakció utalhat agresszióra, védekezőkészségre, de az is lehet, hogy csak egyszerűen a szorongás egyfajta megnyilvánulása. De mitől függ, hogy egy ember mit vált ki a kutyákból?

1 - Az ismeretlen félelmetes

Miért ugatnak a kutyák 015

A leggyakoribb ok, ami miatt a kutya rosszul reagál, amikor egy ismeretlen személyt lát, éppen az újdonság élményéből ered. Ha a kutya nem volt szocializálva, akkor bármilyen típusú találkozás az ismeretlenekkel — amely új szagokat, új képeket és új viselkedéseket mutat — fenyegetőnek tűnhet számára. Még akkor is, ha a kutya egyébként hozzászokott más emberekhez, az ismeretlen ettől függetlenül szorongást és bizonytalanságot okozhat.

Ezért nem szokatlan, hogy a kutyák megugatják azokat az embereket, akiknek sajátos jellegzetességeik vannak, különösen a megjelenésük vagy az illatuk terén.

2 - A kutyák azt hiszik, hogy egyes emberek fenyegetőbbek

Miért ugatnak a kutyák 014

Az emberek különböznek egymástól a méretük, fizikai jellemzőik és a viselkedésük módja szerint, mindezt pedig fenyegetésnek érzékelhetik a kutyák. A leginkább érintett jellemzők ilyen szempontból:

  • Kiegészítők, mint például sapkák és napszemüvegek, amelyek eltakarják a személy arcát a kutya elől;
  • Szakáll, ugyanezen okból;
  • Nagyon magas emberek;
  • Hangos beszéd;
  • Néhány testmozgás, különösen a közvetlen szemkontaktus;
  • Erős szagok, legyen az sampon, parfüm, dezodor vagy akár valami, amit megettünk.

Mindez idegesítheti a kutyákat. Elmondható továbbá, hogy néhány kutya fél a felnőtt férfiaktól, mert azok a jellemzőikből fakadóan “idegenek” számukra: magasabbak, mélyebb hangjuk van, és gyakran szakálluk is van.

3 - A rossz emlékek árthatnak az első kapcsolatfelvételnek

Miért ugatnak a kutyák 013

A kutyák észrevehetnek egy-egy részletet és összekapcsolhatják azt a negatív emlékekkel. Néhány ember ijesztőnek tűnhet bizonyos kutyáknak, mert összekapcsolják az illatot vagy a megjelenést a korábbi rossz emlékeikkel. Egy olyan kutya, amely bántalmazásban szenvedett és traumát él át, ugathat azokra az emberekre, akik emlékeztetik őket a szomorú múltra. Emellett bizalmatlanság alakulhat ki bennük valamely specifikus jellemzővel szemben, például a személy neme miatt.

4 - Megpróbálják megvédeni gazdáikat, még akkor is, ha ez nem szükséges

Miért ugatnak a kutyák 012

A kutyák szeretik védeni a területüket és a gazdáikat, különösen a munka- és pásztorkutyafajták. Más szóval, a kutyák agresszívan viselkedhetnek bármely olyan személlyel szemben, aki “betör” a területükre, vagy olyan módon cselekszik, amit a kutya fenyegetésnek érez a családja számára. Az a viselkedés, amely kiválthat védelmező reakciót a kutyából, nem feltétlenül kell, hogy valóban agresszív legyen, lehet akár csak ismétlődő vagy egy nagyon hirtelen cselekvés is.

Valójában a kutya számára bármilyen gyanús mozgás vagy szokatlan zaj fenyegetésnek tekinthető. Lehet az egy egyszerű dolog, mint egy kalap felhelyezése, vagy egy esernyő kinyitása. Ezenkívül a kutya irigységet is érezhet a gazdái miatt, és ezért szintén birtokló módon viselkedhet.

5 - Látják az emberek valódi természetét

Miért ugatnak a kutyák 011

A kutyák általában jó emberismerők, és több tanulmány is kimutatta, hogy a kutyák valóban képesek megállapítani, hogy egy személy megbízható-e vagy sem. A kutyák folyamatosan figyelemmel kísérik a társadalmi interakciókat és mindig gyanakvóak, hogy hogyan bánnak mások a gazdáikkal. Általában akkor ugatnak, amikor úgy érzik, hogy valaki veszélyt jelenthet a gazdájukra. Emellett hajlamosak úgy viselkedni, ahogy a gazdájuk is viselkedik az adott személlyel szemben.

Ráadásul a kutyák képesek érzékelni a félelem szagát – ami stresszel, izgalommal és szorongással jár együtt – amelyeket a test által kibocsátott hormonok küldenek. A kutyák észreveszik ezeket a változásokat, ami szintén ugatást eredményezhet.

Bónusz: Hogyan kerüljük el mindezt?

Miért ugatnak a kutyák 010

Hogy elkerüljük az ebből fakadó problémákat, fontos, hogy a kutya megfelelően szocializálódjon, amikor még kölyök. Minél többféle szagot, zajt és embert kell megismernie, hogy ne érjék nagy meglepetések felnőttkorában. A különböző tapasztalatok átélése segít abban, hogy a kölyökkutya alkalmazkodóbbá és mentálisan stabilabbá váljon.

Ha a kutyának már problémái vannak az emberekkel, mutasd meg neki, hogy nem kell védekező állásban lennie vagy minden körülötte lévőt megvédenie. Képezd a kutyát és használj parancsokat, hogy megtanítsd neki, hogy üljön le vagy nyugodjon le, amikor valaki új ember van a közelben. Ismételd addig a folyamatot, míg az állatban rögzül ez a tudás. És ne felejts el mindig kéznél tartani néhány finom falatot, hogy jutalmazd a jó viselkedést.

A te kutyád meg szokta ugatni az idegen embereket? Hogyan kezeled őt ilyenkor?

Forrás: 9liked.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: kutya